Schepen van Doeksen > Schepen niet meer in dienst van Doeksen

Vlieland / Midsland - 1968

<< < (61/79) > >>

Christian:
HET SPOOR VAN GISTEREN: GEBOORTEPLAATS „MS MIDSLAND I"

Wie kan trots beweren: „Ik ben op een veerboot van Doeksen geboren?" Nou?

De eer is aan een – hopelijk – intussen 34-jarige vrouw! Desondanks mag ze het officieel niet erkennen, want, juridisch bekeken, is bevalling op een veerboot van Doeksen niet toegestaan  :-X, want in dit geval mankeren jullie een vaste geboorteplaats!

Het volgende gebeurde tenminste op vrijdag, 18 december 1981, tijdens een strenge winter:
„Kapitein De Koning en zijn 9 bemanningsleden wisten, dat er veel van hen afhing toen zij vlak voor het weekeinde de veerboot Midsland in het aardedonker, omgeven door kruiend ijs en op de tast, omdat de bebakening door het ijs was losgetrokken, naar de vaste wal dirigeerden, terwijl G*** benedendeks in haar kraambed al had begrepen:'De baby komt er aan. Wat nu?'1

Eind december 1981 was de situatie als volgt:
„Veerdiensten door ijs in problemen
De ijsgang op de Waddenzee stelt de veerdiensten naar de eilanden voor toenemende problemen. Twee van de vier afvaarten van Rederij Wagenborg tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog zijn vandaag komen te vervallen. Naar de andere eilanden worden de diensten vooralsnog normaal uitgevoerd. De boten naar Vlieland en Terschelling zullen morgen wel 's morgens later en 's avonds vroeger dan normaal vertrekken. Rijkswaterstaat is inmiddels wel begonnen met het verwijderen van de gasboeien tussen Vlieland, Terschelling en Harlingen."2

„Vier uur tevoren had dokter S. vanaf Terschelling met het ziekenhuis in Harlingen gebeld over de toestand van mevrouw B. De specialisten vonden, dat gezien de verkeerde ligging van de baby, de moeder per se in het ziekenhuis moest bevallen. Maar alle veerboten waren uitgevroren en vanwege de rare mist kon ook de helikopter van Leeuwarden niet komen. Rederij Doeksen besloot toen toch te varen. De baby kwam op volle zee gelukkig kerngezond ter wereld. Terwijl de kapitein door het brekende ijs koers hield, de machinist alles uit de machine haalde en de bemanningsleden met warm water uit de kombuis af en aan renden, klonk daar Tjitake's eerste kreetje."3

Tja, maar...

„TERSCHELLING - BABY LEGT VEERBOOTKAPITEIN IN DE LUREN
Van alle bewoners van Terschelling is de enkele dagen oude Tjitske *** de enige die op bet Wad is geboren.
De ouders hebben nu een probleempje: het meisje moet in Den Haag worden aangegeven, omdat zij geen eigenlijke geboorteplaats heeft, maar op een veerboot binnen onze territoriale wateren het levenslicht zag.
Om zijn kind aan te geven, is aannemer Jacob *** twee dagen met een overnachting op de vaste wal kwijt, want door de ijsgang op zee varen de veerdiensten heel onregelmatig en nu zelfs helemaal niet.
'Ik heb er wel aan gedacht het kind telefonisch, bijvoorbeeld door de burgemeester van Terschelling bij de burgerlijke stand in Den Haag aan te geven, maar dat blijkt bij de wet verboden', aldus de vader, wiens koffer overigens al gepakt naast de wieg staat. Hoe dan ook, we zijn dolblij dat het allemaal zo goed is afgelopen. Een tijdlang heeft het leven van m'n vrouw Grietje en de baby aan een zijden draad gehangen. Aan de vakkundige en snelle hulp van dokter P. S*** op Terschelling en aan de bemanning van de veerboot van rederij Doeksen is het te danken, dat Grietje en ik met onze baby het mooiste kerstfeest van ons leven gaan vieren."4

„Kind tussen de wal en het schip
Mist en het feit dat de Waddenzee nog niet gemeentelijk is ingedeeld, zijn er de oorzaak van dat de ouders van Tjitske B*** uit Formerum op Terschelling naar het ministerie van binnenlandse zaken in Den Haag moeten om daar de geboorte van hun dochtertje aan te geven.
De moeder van Tjitske moest vrijdagavond met spoed naar het ziekenhuis in Harlingen, maar de helikopter van de vliegbasis Leeuwarden kon vanwege de mist niet naar Terschelling. Daarop werd de vrouw met de veerboot Midsland naar Harlingen vervoerd.
Het kind werd echter onderweg, in het Khuitegat in de Waddenzee, geboren. ‚Als ik had geweten dat we deze ellende de ouders zouden aandoen, dan had ik in de geboorteakte gezet dat het kind in Harlingen was geboren’, aldus de arts P. S***, die mevrouw B*** op de veerboot heeft geholpen.
Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag komt het maar zeer zelden voor dat ouders, in het geval als dat bij de familie B***, de geboorte van hun kind in Den Haag moeten aangeven. Als er geen gemeente in de directe omgeving van een geboorte is aan te wijzen dan is Den Haag voor aangifte de aangewezen plaats. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook met bevallingen op Nederlandse schepen buiten Nederland, aldus de Haagse gemeentevoorlichter."5

Bronnen:
1 De Telegraaf 21-12-1981 p3
2 Nieuwsblad van het Noorden 18-12-1981 p1
3 De Telegraaf 21-12-1981 p3
4 De Telegraaf 21-12-1981 p1
5 De waarheid 22-12-198 p1

L.Noorman:
Een mooie foto van de Vlieland (3) in Harlingen. De foto is genomen in oktober 1993, hij is gemaakt door Guido 'Veluweman'. Ik vond deze foto op Flickr.com


Wim Vink:
In 1986 is de Midsland al omgedoopt in Vlieland, maar werd wel ingezet op een (of meerdere) dienst(en) naar Terschelling.
Over het hoe en waarom is mij niets bekend. Wie wel?



foto: archief Rederij Doeksen

Christian:
Wer een uit de oude schatkist. Bedankt, beste Wim!
Is de foto niet toch toevallig genomen in het laatste kwartier van 1985? De verf is ook nog zo vers, alsof de boot NET van de facelift kwam. Dan hebben we de verklaring: Wegens onderhoud van de SCHELLINGERLAND voer toen in ieder geval de VLIELAND seven weken lang op Terschelling. Dit staat in het verslag dat ik toevallig net toegevoegd heb. Lijkt me ook logisch, want in deze tijd hadden ze op Terschelling zeker reeds ALTIJD een volwassen autoveerboot nodig, en er werd, waneer dit moest, oud ijzer weer naar Vlieland ingezet, wat daar tot afgunst leidde:
1985: OOST-VLIELAND niet meer welkom op Vlieland

P.S.: Het eigenlijk merkwaardige is, dat de bereboot niet werd ingezet als vervanger, maar lezen jullie zelf, daar is geen sprake van.

nagier:
Volgens mij voer tussen terschelling en vlieland ook een fietsboot vroegen (jaren 80)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie